Касовата постановка Хъшове, която пълнеше голямата зала от 2004 г. насам

...
Касовата постановка Хъшове, която пълнеше голямата зала от 2004 г. насам
Коментари Харесай

"Хъшове" - немили-недраги в Народния театър

Касовата режисура " Хъшове ", която пълнеше огромната зала от 2004 година насам в Народния спектакъл, продължава да е отвън афиша му - макар в началото оповестеното зрелище навън на 13 септември. 

Представлението по " Немили-недраги " на Иван Вазов, режисирано от Александър Морфов, отпада от афиша заради обстоятелството, че повече от 17 години авторските права на музиканти, изпълняващи музиката в „ Хъшове “, не са уредени. Това оповестиха от Народния спектакъл " Иван Вазов ". В същото време режисьорът, който е и някогашен шеф на първия ни спектакъл, упорства, че мотивът спектакълът да е отвън сцената е недоразумение със настоящия ръководещ трупата Мариус Донкин.

" За да не останат нашите фенове излъгани в упованията си, сме длъжни да уточним, че спектакълът „ Хъшове “ режисиран от Александър Морфов, няма да се играе на 13 септември заради следните аргументи: Преди време в театъра се получи писмо от организацията „ Профон “, защитаваща правата на музиканти и реализатори, в което бяхме известени за незнаен за нас до момента факт, а точно - че повече от 17 години авторските права на музиканти, изпълняващи музиката в „ Хъшове “, не са уредени. Авторските права на режисьора още от самото основаване на спектакъла през 2004 година са уредени.

Тъй като от официална позиция продуцент на спектакъла е театърът, ние бяхме подготвени, предвид на това едно знаково зрелище, обвързвано с Вазов, да бъде включено в програмата на „ Театър пред театъра “, да заплатим нужната финансова глоба за правата, с цел да може спектакълът да се изиграе законно и безпроблемно на 13 септември.

Остава открит въпросът, морално ли е този проблем, който явно датира от дълго време, и за който и режисьорът е известен, да бъде неизречен и пред хората от „ публичния напън “? ", написа в писмо, публикувано от театъра до медиите.

По-нататък обръщението продължава: " Надявахме се с господин Морфов да реализираме рационално съглашение по отношение на репетиционното време за възобновяване на спектакъла на 13-ти септември, чиито график е съгласуван с изключителната натовареност на подиуми и екипи, обвързвана с идните министър председатели и повсеместен репетиционен развой в театъра. Поисканият от режисьора период за подготовки и настояването му (изявено откакто програмата на „ Театър пред театъра “ бе обявена) да вкара още артисти в всеобщите подиуми обаче, са финансово и организационно неосъществими, изключително предвид на обстоятелството, че програмата на театъра се възнамерява четири месеца напред, оповестяват от театъра и допълват. "

От Народния допълват, че " Хъшове " не е бил включен в националното турне, отдадено на юбиляря Иван Вазов и проведено през юни, заради противоепидемичните ограничавания, огромния брой артисти на хонорар, както и разноските за превоз и нощувки са над 40 души и логистика на огромния фон. 

" Спектаклите, режисирани от Александър Морфов, не са свалени от репертоара на Народния спектакъл. Свалянето на едно зрелище от репертоара на театъра се прави със заповед, а за тези заглавия няма такава. Спекулация е, че режисьорът Александър Морфов е бил изпъден от Народния спектакъл. Както може да се ревизира, той самичък подава молба за овакантяване през 2017 година (молбата не е парафирана от директора), откакто е отсъствал цялостен сезон, получавайки заплатата си, а след това е изискал и 8-месечен неплатен отпуск ", продължава пимото. " В този интервал Александър Морфов три пъти отхвърля в последния миг предложенията на управлението на театъра да сложи нов театър на сцената на Националния спектакъл.

БГНЕС напомня, че на 29 юли Морфов разгласи, че " Хъшове "  няма да се играе на сцената на Народен спектакъл " Иван Вазов “, до момента в който Мариус Донкин е шеф. В откритото писмо на известния режисьор се споделяше:

" Директорът на театъра, на Народен спектакъл „ Иван Вазов “, претендентът за общински консултант на Движение за права и свободи Мариус Донкин, позволява да се играе спектакъла „ Хъшове “, без да обезпечи никакви подготовки за възобновяване на спектакъла, който от две!!! години е свален от репертоара, както и всички други мои спектакли! Разбира се, тази подигравка е за ние сами да се откажем от опцията да изиграем спектакъла, лишени от НОРМАЛНИТЕ и НЕОБХОДИМИ подготовки за възобновяване на " Хъшове " и да бъде трансферирана отговорността върху нас!

...Мълчете си и си трайте! Гордейте се! "

През май тази година фенове на спектакъла, измежду които актьорите Валери Йорданов и Деян Ангелов, предизвикаха петиция за връщането на " Хъшове " на сцената. Междувременно Морфов е в Москва, където репетира " Животът е прелестен " в спектакъл " Ленком ". Пиесата по Николай Ердман ще бъде играна на съветската сцена през идния сезон, заяви организация " Интерфакс ". Представлението е поставяно от него през 2012 година в Народния спектакъл, само че също към този момент не е в афиша. " Животът е прелестен " и " Хъшове " се играеха в Народния спектакъл до затварянето му през март 2020 година, само че по този начин и не бяха върнати на сцената след облекчаването на противоепидемичните ограничения за COVID-19. Първоначалната версия на управлението на театъра бе, че в тези спектакли са ангажирани доста актьори, а поради пандемията се избират по-камерни спектакли в малко участници. Актьорът Деян Донков обаче отхвърли тази догадка, припомняйки, че в афиша на Народния към този момент има следепидемични министър председатели с всеобщи подиуми - като " Нова земя " (също по Вазов) на Бина Харалампиева.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР